En hård fødsel

“Det er lige som at have veer, det her, og det lader til at blive en lang og hård fødsel”, siger en af mine holdkammerater, mens vi aser op ad en 17% bakke. Jeg griner og nikker, for det synes jeg faktisk er en utrolig præcis beskrivelse af dagens rute. Stejl bakke op – av smerte. Stejl bakke ned – ah pause. Op og ned går det. I een uendelighed. Det bliver bare ved og ved. Nogle gange må jeg tage en dyb indånding, når den næste bakke viser sig, for de rejser sig som enorme mure, der bogstaveligt talt peger lige op i himlen, og jeg bliver af og til i tvivl,om jeg har kræfter nok til at klare dem. Men det har jeg mærkværdigvis nok hver gang. Præcis, som da jeg fødte mine børn.

Underlaget er i dag skiftet fra de forrige dages grus til store, grove kantede skærver. Det er bumpet og knoldet, og cyklen rasler højlydt, mens vi rumler afsted. Jeg søger hele tiden at finde et nogenlunde jævnt spor, ved at sno mig igennem, hvor skærvetoppene er knap så høje, så jeg kan skåne min skulder mest muligt. Men vejen er ubarmhjertig knudret, og hele skroget bliver rystet godt igennem, og det hører kun op, når vi rammer nogle af de opkørte stykker, hvor vejen bliver til en klistret mudderpøl, som er endnu sværere at balancere cyklen igennem.

Vi skal ud at se et vandfald i dag. Salto Sao Sebastiao ligger 15 km ud af en sidevej, og undervejs møder vi køer, der står og spærrer midt på skærvesporet, grise i rabatten og sågar en hel have fyldt med havenisser. For at se vandfaldet skal vi igennem en forfalden låge, forbi en meget simpel hytte, igennem en seriøs mudderpøl og op på en hjemmeflikket udsigtsplatform. Og der er det. Som et hvidt slips på en grøn skjorte, hænger vandmasserne derovre på bjergsiden. Vi går derefter ad en sti gennem den tætte regnskov, og snart står vi ved toppen af vandfaldet, hvor det kaster sine kaskader af muddervand 130 meter ned i dybet.

Nogle vælger også at gå turen ned til vandfaldets bund, men der skal klatres lidt, og det kan jeg ikke… vingeskudt, som jeg er. Så jeg sætter mig op på terrassen ved den lille hytte, sammen med andre, der heller ikke ønskede at tage turen til bunden. Her er de særeste pyntegenstande, som fx et indtørret fiskehoved på et søm, en rusten skrivemaskine, en jernkedel og en vægt med grønne bananer… nå ja, så er der også en nysgerrig hund og en doven kat… og en helvedes masse små myg. Måske nærmere knoter. I al fald nogle infame små kræ, der bider. I løbet af kort tid er mine underben oversået med bid – ikke stik. Fra hvert bid flyder en lille dråbe blod, og det ser herrens ud. Senere på dagen begynder det også at klø.

Hele formiddagen kører jeg med regnjakke som beskyttelse mod dagens finregn, men da vi kommer over middag stopper regnen. Virkelig? Stopper den? Jo, den er god nok. Og sent på eftermiddagen titter solen endda frem. Solen? Ah, godt at se og mærke, at den er der endnu. Min cykel gør stadig lidt knuder med kæden, som hopper af, hvis jeg ikke er meget påpasselig med klinge-skiftet, men alt-i-alt er vi godt på bølgelængde min cykel og jeg. Så det blev en god dag med 54 km og 1100 hm på kontoen inden vi triller ind på Pousada Salto Sao Joao.

En pousada er noget i stil med et vandrehjem eller et bed-n-breakfast. Vi skal sove på sovesale, og vi spiser ved langborde i en ladelignende bygning. Igen buffet med ris og bønner som faste bestanddele. Mens vi sidder der og underholder os med at løse en tipskupon, som rejselederen har givet os, så får vi et par seriøse regnskyller at den slags, der slår så hårdt mod taget, at man knap kan høre sig selv tænke. Quizzen lærer mig, at Danmark arealmæssigt kan ligge 197 gange i Braslien, at BNP per indbygger er 68.000 dollar i Danmark mod Brasiliens 11.0000 dollar, og at jern, soya og olie er landets største produktioner.

Bakke op.
Bakke op.
Bakketop.
Bakketop.
Vejsidekors.
Vejsidekors.
Våd vej.
Våd vej.
Køer på vejen.
Køer på vejen.
Grise i rabatten.
Grise i rabatten.
Edderkop i krattet.
Edderkop i krattet.
Vandfaldsudkigsplatform.
Vandfaldsudkigsplatform.
Salto sao Sebastiao
Salto sao Sebastiao
Salto Sao Sebastiao
Salto Sao Sebastiao
Udsigt.
Udsigt.
Lille sommerfugl.
Lille sommerfugl.
Kirke.
Kirke.
Blomst.
Blomst.
Mine forbidte ben.
Mine forbidte ben.
Mere op ad bakke.
Mere op ad bakke.
Mere udsigt.
Mere udsigt.