Fred og ro(er)

image

Jeg har været på kursus på Lolland i weekenden. Kurset strakte sig fra fredag aften til søndag morgen, så det var ikke muligt, at finde tid til den sædvanlige lange weekend-træningstur. Dog lykkedes det at få passet en kortere tur ind lørdag formiddag. 40 kilometer i god blæst.

Det er meget anderledes, at cykle på Lolland. Landskabet er pandekagefladt, her er ingen biler på vejene, blæsten er hård og der er milevidt udsyn til totalt fred og ro(er). Jeg nåede lige nøjagtigt at køre i tørvejr mellem to byger? Hvor heldig har man egentlig lov at være?

Byerne på Lolland er bittesmå og har de besynderligste navne som Nøjsomhed, Asserslev og Onsevig. Nogle med egen havn og museum, nogle med blomsterkummer og jordbær-selv-pluk, nogle med loppemarkeder og vejboder og atter andre, hvor Dannebrog vajer overalt. Jeg passerede såvel bondehuse med fint bindingsværk, velfriserede gårdspladser og sirlige gardiner i stuen, som afskallede stuehuse med nedfaldent stråtag, meterhøje skvalderkålsbede og døde potteplanter i vindueskarmen. Virkelig en kontrastfyldt tur.

Jeg har i det hele taget efterhånden cyklet gennem rigtigt mange af landets mærkværdige, hyggelige, øde, smukke, triste og festlige småbyer. Det fik mig til at tænke på en gammel (hade)sang med Keld og The Donkeys, hvor teksten starter med:

Vi har været over alt i gamle danmark
vi har cyklet rundt fra skagen til rødbyhavn
der er ikke mange byer tilbage i danmark
som vi ikke kender mer end blot af navn.. Og så kommer remsen af 52 bynavne.

Hør den her: