Happy Holi

Søndag
I dag er der Holi festival i Nepal. Jeg har ikke helt fundet ud af, hvad det går ud på, men vores nepalesiske guide siger, at det er for at fejre, at en af guderne netop på denne dag en gang for længe siden tog form af en mand og kom ud og var glad… så derfor skal man fejre glæden. I avisen står der derimod, at det er for at fejre, at vinteren er omme.

Uanset forklaring, så er Holi farvernes fest. Og jeg skal da lige love for, at vi har fået fest og farver! Når det er Holi er der tradition for, at smøre farver på hinanden og sprøjte med vand. Derfor fik vi alle et par røde striber malet i ansigtet af vores guide inden vi drog ud på dagens cykeltur, ligesom vi fik at vide, at vi kunne blive udsat for lidt af hvert. Det blev vi!

Vores tur startede stenhårdt med en stigning. Ikke en af de stejleste stigninger, nok 6-8 % men altså strid at lægge ud med. Der var mange mennesker på vejen. Mange gange skete det, at de sprang ud foran min cykel og grinede og jublede, når det lykkedes dem at smøre farve i ansigtet på mig. De mindre børn stod ved husene og kastede med vandballoner og alle – uden undtagelse alle – råbte HAPPY HOLI når vi kørte forbi. Jeg tror seriøst, jeg har hilst på halvdelen af Nepals befolkning i dag. Glade, smilende, leende og meget kulørte!

Otte kilometer oppe ad bjerget gik al trafik i stå. Busser holdt i kø, lastvogne dyttede, scootere forsøgte at kante sig forbi de tusindevis af mennesker, der blokerede vejen. Heroppe lå indgangen til et tempel, og alle valfartede hertil for at bede i templet i anledning af festivalen. Et hav af mennesker i farverige gevandter og regnbuens farver malet i ansigterne. Langs vejen var boder, der solgte mad, perlearmbånd og ikke mindst farvepulver.

Vi lagde cyklerne og fulgte med menneskestrømmen ud på en 1,5 km tur til templet. En ret anstrengende tur ad mange, mange trin op og ned under mange, mange kilometer bedeflag spændt ud under trækronerne. Jeg så unge piger og gamle koner, mænd med krykstokke og drenge med trommer, der alle skulle samme vej. Da vi nåede frem til klosteret, var der en kø så lang, så lang, der snoede sig op ad bjergsiden, for at komme ind i templet. Det var det hinduistiske tempel. Ved siden af lå et buddistisk tempel, som vi så besøgte i stedet.

På en lille veranda uden på templet sad den mægtige lama og læste i sin hellige bog. Han lignede overhovedet ikke sådan en lama, som jeg havde forestillet mig. Ham her sad i sin store dunjakke med sit lille fipskæg og runde briller og velsignede dem, som ønskede en velsignelse. Jeg fik da også et gok i hovedet med den hellige bog med på vejen inden jeg snurrede en tur med den gule bedemølle, der stod ved siden af.

Derefter gik turen yderligere 3,5 km opad til vi nåede bjergtoppen i 2488 meters højde. Brrrr, her var koldt, så det var på med ekstra jakker, inden vi begyndte dagens marathon nedkørsel… 49 kilometer til bunden af dalen og hotellet. Det tog flere timer. Undervejs holdt vi ind og fik en kop te, hvor vi kunne se med, når de unge spillede en form for bob-spil, med brikker på en plade drysset med mel, så de bedre kunne glide. der var både kort og kontanter involveret i det spil. Nedad er fedt, men det kræver fuld koncentration i de mere end 100 sving. Tro ikke, det er jævn asfalt hele vejen… der er store huller, dybe vandriller, bump og skarpe kurver. Men det var totalt fedt! Jeg nåede en maks. hastighed på 59,9 km/t.

Nu er vi på hotellet og hernede i lavlandet er der varmt. skønt. Jeg har virkelig frosset de seneste aftener og nætter, så nu ser jeg frem til en god nats søvn uden at rystefryse. selv madrassen i senge virker til at være lidt blødere end stenhård, hvad der ellers har været standarden de seneste dage… men et varmt bad er stadig noget, jeg drømmer om.
PS klokken er 22.30 mens jeg sidder her i storbyen og skriver… og nedenfor mit vindue står en ko og brøler.HEHE.

Og så en række billeder, der nok dækker dagens oplevelser.

20140316-223014.jpg

20140316-223030.jpg

20140316-223047.jpg

20140316-223143.jpg

20140316-223156.jpg

20140316-223235.jpg

20140316-222945.jpg

20140316-223313.jpg

20140316-223114.jpg

20140316-225821.jpg