Only Lonely

20140309-154943.jpg
Ingen rejser uden rejseguide – og for mig ingen rejser uden Lonely Planet! Der findes simpelthen ingen andre rejseguider i bogform, der er værd at eje. Det er only Lonely, der dur.

Jeg har hyldemeter fyldt med Lonely Planet bøger om snart hele verden, og de er alle slidte og gennemlæste fra ende til anden. Bare se på billedet, hvordan min nye Nepal-guide allerede har slidmærker efter mange opslag.

I bogen har jeg allerede nu fundet svar på flere spørgsmål, end jeg selv evner at stille, og jeg deler her min nyvundne viden:

    • Der er hverken llamaer (dyr) eller lamaer (guddommelige mænd) i Nepal. De første lever i sydamerika og de andre hører til i Tibet. Muligvis har nogle af de sidste slået sig ned i Nepal eller er på gennemrejse? Hvad angår de første havde jeg fornøjelse af at trekke med dem i Bolivia for nogle år siden. Det bringer altid mine tanker hen på den totalt åndssvage, men også sjove llama song.

 

    • Der er efter sigende mange Yeti’er i Nepal. Yeh-teh betyder mennesket fra sneområdet på nepali, og på dansk bruger vi det mere mundrette “den afskyelige snemand”. Reinhold Messner skrev dog i 1986 bogen My quest for the Yeti, hvor han mener at påvise, at Yetien blot er en bjørn. Læs et interview med ham her, inkl. lydfiler.

 

    • 40% af alle dødsfald i trafikken i Nepal går ud over fodgængere. I bogen skriver de: der er færdselsregler i Nepal… men ingen overholder dem. Selv om der er venstrekørsel, så vælger nepals trafikanter blot den side, hvor det går hurtigst. VÆR DERFOR SÆRLIGT OPMÆRKSOM, HVIS DU ER PÅ CYKEL. Hmmm.

 

    • Nepal ligger ikke under for Afrika, når det gælder om at have defineret en Big Five. De fem dyr, man bare SKAL se. I Afrika er det løven, leoparden, to-hornet næsehorn, storøret elefant og bøflen. I Nepal er det et-hornet pansernæsehorn, småøret elefant, Bengalsk tiger, læbebjørnen og den nålenæsede krokodille (gavial).

 

  • Og så er der de gode råd om almindelig etikette: Nepalesere giver ikke hånd, hovedrysten betyder ja (ikke nej), sid aldrig med fødderne pegende mod en anden person, rør aldrig børn på hovedet, gå altid højre om hellige bygninger, shorts er upassende og nøgenhed uacceptabelt, tag skoene af indendørs, bliv siddende til alle har spist, smid ikke skrald på et bål for ilden er hellig, mænd går gerne hånd i hånd, men vis aldrig kærtegn og følelser offentligt..og rør kun penge med højre hånd mens din venstre hånd rør ved din højre albue….

Hvad skulle jeg dog gøre uden Lonely?