Snot

imageMandesnot
Dagens emne er lidt ulækkert, jeg ved det. Det handler om snot. Undskyld!

Snottende mandfolk er nemlig et emne, vi cykelmadammer ofte diskuterer med lige dele forundring og afsky. Vi kan ikke fatte det. Hvorfor snotter mænd på cykler hele tiden? Jeg har endnu ikke mødt et hunkønsvæsen, der ikke vrænger på næsen, når talen falder på harkende herrer. Mig selv inklusive. Det er klamt og uappetitligt.

Og bare for lige at få sat kropsvæskerne på plads, så taler jeg her ikke om spyt. Jeg taler om hovedet lidt ud til siden, fingeren på det ene næsebor og en ordentlig snyder ud af det andet. Som sagt, klamt og uappetitligt. Hvorfor gør de det?

Snotpladsen
Jeg har ofte ligget i et felt, hvor gutterne omkring mig har snottet til højre og venstre i en uendelighed. Flere gange har jeg måtte skifte position, fordi jeg er blevet overbrust af næseflod fra ham foran, der overhovedet ikke giver det en tanke, at udblæsningen sandsynligvis rammer den bagvedkørende lige i fjæset. Det ER altså klamt og uappetitligt, når man har været så uheldig at få snotpladsen.

Heldigvis oplever jeg også, at der er betænksomme ryttere iblandt, så her vil jeg dog også lige huske at rose de drenge, der viser det hensyn at trække ud, falde tilbage og ordne affæren i sikker afstand. Tak for det!

En fysiologisk forklaring?
Der er ikke mange blog-indlæg, der handler om snot. Tro mig, for jeg har Googlet som en gal. Det er som om, ingen vil tale om det. Taget i betragtning, hvor ofte jeg har hørt emnet diskuteret og selv har funderet over fænomenet, så er der forbavsende tavshed om emnet derude på nettet.

    På videnskab.dk fandt jeg en artikel, der beskriver farver og konsistens på snot og fint forklarer formålet med, at mennesket producerer snot. Men der står intet om, hvorfor mænd producerer ekstremt meget snot, når de cykler.

    På Netdoktor.dk er der dog et par mænd, der beklager sig over, at næsen løber ved sport, og de spørger hvorfor. Der er bare ingen svar.

    Endelig findes der en tråd på motion-online.dk, hvor endnu flere ‘springer ud’ og erklærer, at de bliver snotnæsede, når de motionerer. Her bliver givet forslag om både allergi, overdreven tåreproduktion og andet spændende som årsag. Men alt er gæt og lommefilosofi.

Pigesnot
Snotter piger ikke, kunne man fristes til at spørge. Jo da, min næse løber såmænd lidt, når jeg cykler. Sådan ville mit svar have lydt til for kort tid siden, for her må jeg erkende, at der er tale om en udvikling i snotsagaen.

De første år var jeg særdeles’damet’, og jeg fandt altid mulighed for at snyde næsen i en medbragt serviet i ny og næ. Efterhånden som der er kommet mere fart over feltet, må jeg tilstå, at der ikke er tid til at fedte med servietter, og jeg har overgivet mig til at tørre næsetippen i handskens dertil indrettede bløde fløjlsstykke. Diskret og feminint – ikke højlydt og spruttende.

Men i år er det første gang, jeg er på cyklen i kulde og blæst. Og jeg skal da lige love for, at frostgrader og bidevind sørger for, at der så pludselig er rigeligt med pigesnot, der vil ud. Mere end handsken kan bære. Og det har været vildt grænseoverskridende for mig, at indrømme over for mig selv og andre, at jeg en gang imellem bliver nødt til at snotte åbenlyst, støjende, spruttende, klamt og uappetitligt…. (Og det er altså noget man skal træne, for ikke at ramme sig selv, kan jeg hilse at fortælle – undskyld igen).

Nogen videnskabelig, fornuftig forklaring på sammenhængen mellem snot og sport har jeg altså ikke kunne opdrive. For mig er det åbenbart noget med kulde og blæst… Men det forklarer jo ikke, hvorfor mændene snotter året rundt, ruten rundt. Er der mon nogen, der kender fysiologien bag?